080 05 01 05
Trebate li pomoć ili želite naručiti? Nazovite nas

Crna kafa koju većina nas svakodnevno pije mešavina je više vrsta ove biljke.
Iza jednostavnog naziva KAFA zapravo se krije mešavina dve biljke iste botaničke grupe ali različite vrste, poznate kao Arabika i Robusta.

Kafa Arabika je tradicionalna, kvalitetna kafa. U svjetskoj proizvodnji zastupljena je 70% – 80%  Ova vrsta kafe ima 44 hromozoma i ukrštanjem sa drugim vrstama dobijaju se nove hibridne sorte koje poboljšavaju kvalitet Arabike. Kod ove sorte, maksimalni nivo kofeina ne prelazi preko 1,5% po jednom kilogramu.

Arabika raste na nadmorskoj visini od 600 do 2000m. Stabljika ne prelazi 3m visine iz praktičnih razloga – lakše berbe. Mladici je potrebno tri godine da bi počela da cveta, a tek godinu dana nakon cvjetanja može dati prvi plod. Jedno drvo u prosjeku daje od 1 do 3kg ploda. U Brazilu se berba vrši jednom godišnje i traje od maja do avgusta.

Kod nas, kao i u svijetu, najpoznatije vrste arabike su “minas” i “santos”, što su imena izvedena iz oblasti Brazila u kojima se one uzgajaju. Pored ovih postoji i veliki broj drugih vrsta – “sigri” sa Nove Gvineje, potomak “plave planine” sa Jamajke; “maragogip” iz Meksika sa najvećim zrnima i najmanjim sadržajem kofeina; blaga “kostarika”; “moka harar” iz Etiopije sa ukusom koji podseća na čokoladu; “AA džambo” iz Kenije je najbolja afrička arabika.

Kafa Robusta se gaji u Africi i južnoj Aziji. Nadmorska visina na kojoj je ova vrsta zastupljena ne prelazi 600m. Ova vrsta je otpornija na bolesti i lakše se gaji, a može dostiči visinu i do 12m. U svetskoj proizvodnji je zastupljena oko 20%.

Karakteristična je po svetlijoj boji, sitnijem zrnu i nepravilnom obliku zrna. Ako bi pili čistu robustu osetili bi jak i opor i gorak ukus, pa se zato isključivo koristi za mešavinu i kombinovanje, a i za pravljenje instant kafe. U zrnu robuste nalazi se do 2,8% kofeina i ova vsta ima 22 hromozoma. Robusta se često koristi kao jeftinija zamena za Arabiku

KAFE U KAPSULAMA
MISCELA D’ORO
Espresso CREMOSO
Kapsule proizvode bogati espresso sa intenzivnom aromom, punim tijelom i bogatom kremom. Smešana je upotrebom fine kave Arabice iz Centralne / Južne Amerike i odabrane Robuste iz Azije. Ovaj sicilijanski espresso savršen je za direktno uživanje ili kao bogata baza za kapučino i latte napitke.
Espresso DECAF
Kofein uklonjen sa čistom vodom, parom i prirodnim aromatičnim supstancama, već prisutnim u kafi, bez drugih pomagala.

– Pečenje: Srednje tamno
– Karakteristike: Delikatna i aromatična
– Aroma i ukus: aromatična, slatka, delikatna

Espresso NATURA
ORGANSKA mješavina visokokvalitetnih kafa Arabica (50%) i Robusta (50%). Veoma glatka i potpuna espreso sa slatkim i kiselim okusom u savršenom balansu. Dug i prijatan okus u ustima naglašavaju iskustvo kafe. Ova kafa je odlična kao espresso, ali i odlična u mliječnim kafama. Proizvodnja i kafa su sertifikovani za Organski i Fairtrade.
Espresso INTENSO
Smeša finih Robusta iz Azije i Afrike sa jakom aromom, slatkim ukusnim ukusom i debelom kremom, upakovana u zaštitnu atmosferu.

Naši proizvodi

Uz distribuciju vode, bavimo se i distribucijom kafe aparata i espresso kafe u kapsulama. Od 2017. Godine smo zvanični uvoznik i distributer Italijanskog brenda MISCELA D`ORO.
Saznajte više 

Uputstva za upotrebu

Prije puštanja u rad aparat mora biti u stanju mirovanja najmanje jedan sat prije priključenja na električnu mrežu.
Aparat mora obavezno biti napunjen vodom iz boce

Saznajte više 

Kompanija Aqua Tim

Postojimo od 2008-me godine. Marljivim radom svih ovih godina došli smo do toga da naša Distribucija raspolaže sa preko 6.300 aparata postavljenih u javnom i privatnom sektoru
Saznajte više 

Prednosti

Dostavu vode na Vašu adresu obavljamo mi, tako da time izbjegavate nošenje teških paketa sa flaširanom vodom iz prodavnice.
Saznajte više 

close-link